De Bodification, een kijkje van binnenuit!

Dat een gezond uiterlijk in de regel samengaat met een gezond binnenste zal voor veel mensen logisch klinken. Toch zijn de resultaten hiervan iets wat je zelden tegenkomt bij fysieke transformaties, terwijl dit juist voor sommige mensen misschien wel een enorm belangrijke factor is om een dergelijk traject wel of niet aan te gaan. Ter illustratie: In 2008 had gemiddeld 31,4% (!) van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar een verhoogde bloeddruk, dat is één op drie! Uit dezelfde gegevens blijkt dat 23,2% van die groep een te hoog cholesterolgehalte. 

 

Zoals je dus al kunt vermoeden is er op dat vlak enorm veel vooruitgang te boeken! Vooral als we nagaan dat een groot deel van deze gezondheidsproblemen rechtstreeks afkomstig zijn van een ongezonde leefstijl. Allerlei gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten zijn meestal een direct gevolg van een inactieve leefstijl, met daarbij ongezonde voeding en slechte gewoontes zoals roken of overmatig alcoholgebruik.

 

 

Met het bovenstaande in ons achterhoofd had Bodify de afgelopen maanden het geluk dat één van onze klanten in het ziekenhuis werkt en dus eenvoudig toegang had om zijn lichaam op verschillende fronten te laten checken. Dit heeft hij gedurende het traject dan ook gedaan, wat ons uiteindelijk interessante inzichten geeft over de invloed van de Bodification op verschillende gezondheidsindicatoren. We nemen je vandaag mee met de weg die Freek heeft afgelegd.

Lichaamsgewicht

Freek heeft begin december 2016 voor het eerst zijn gezondheidsindicatoren gemeten. Op dat moment woog hij bijna 110kg als gevolg van een burn-out en daaruit volgende depressie. Dit leidde tot inactiviteit, zeer onregelmatige slaap en een erg ongezonde leefstijl. Calorie-innames van +4500 kilocalorieën per dag waren niet ongebruikelijk, voornamelijk uit loze macronutriënten zoals suikers en verzadigde vetten.

 

Eenmaal bij de start van zijn Bodification aangekomen in mei 2016 was hij al enkele kilo’s kwijt, op dat moment zat hij rond de 106 kg. Alsnog teveel natuurlijk en met nog een hoop winst te behalen. Na eenmaal gestart te zijn met zijn persoonlijke traject is hij in 12 weken tijd maar liefst 11,8 kg gedaald, tot een gewicht van 94,3 kg in begin augustus.

 

Wat hieraan misschien nog wel het meest indrukwekkende is? Hij is gedurende het traject nog een week op vakantie geweest en een week ziek geweest, waardoor een blok van 3 weken wat minder progressie is behaald. Dit maakt dus dat het gewichtsverlies in slechts 9 weken heeft plaatsgevonden, terwijl hij tegelijkertijd fitter en energieker werd!

Rusthartslag

Toen Freek begon had hij een rusthartslag van 94 slagen per minuut, een waarde die duidelijk te hoog lag. Na 12 weken, door een combinatie van krachttraining en duurtraining, heeft hij dit omlaag weten te brengen naar 58-62 slagen per minuut. Een daling van ruim 33% en een teken dat het hart krachtiger is geworden en efficiënter het bloed rond kan pompen.

bloeddruk

Ook de bloeddruk van Freek was te hoog. Op zijn maximum betrof dit waarden van 155 bovendruk en 90 onderdruk. Uitgaande van de streefwaarde van 140/90 zat Freek hier boven (bovendruk) en op het randje (onderdruk). Deze waarden vielen onder hypertensie (hoge bloeddruk) graad 1, een risicofactor waarbij je een hogere kans hebt op hart- en vaatziekten. Met in ons achterhoofd dat een ideale waarde 120/80 betreft was er echter ook hier nog veel winst te behalen.

 

 

De laatste bloeddrukmeting vond plaats op 31 juli 2017, met een nagenoeg perfecte score: 122/80 was de bloeddruk die op die dag gemeten werd. Een ongekende vooruitgang: van hypertensie graad 1 naar een perfecte groene score.

cholesterol & triglyceriden

Toen Freek zich voor het eerst liet checken in december 2016 bleek dat al zijn cholesterolwaarden nog verbeterruimte boden. Het schijnt in de familie te zitten, maar desondanks kan activiteit en leefstijl ook in die gevallen enorm veel betekenen. In de onderstaande tabel zie je de voor & na waardes:

 

 

08-12-2016

24-07-2017

Referentiewaarden

Cholesterol Totaal

6.8

6

-/5

HDL-Cholesterol

1.16

1.18

0.9/1.7

Triglyceriden

3.14

1.64

0.8/2

LDL-Cholesterol

4.2

4.1

-/3.5

Cholesterol/HDL-Cholesterol ratio

5.9

5.1

-/4

 

Zoals je kunt zien is letterlijk iedere waarde verbeterd, al zijn sommige verschillen misschien maar klein. We zien echter dat totaalcholesterol bijna met een volle punt is gedaald en ook de Cholesterol/HDL-ratio met bijna één punt is gezakt. Wat dit betekent is simpel: het einde is nog niet bereikt, maar wat er in 12 weken in veranderd geeft enorm goede moed voor verdere verbetering. Bloedwaardes hebben tenslotte meer tijd nodig om te veranderen dan bijvoorbeeld de rusthartslag.

 

 

Het meest indrukwekkende is echter nog de Triglyceriden waarde die nagenoeg is gehalveerd! Van een flink te hoge waarde is Freek gedaald naar een waarde die perfect binnen de referentie past. Te bedenken dat dit een belangrijke indicator is voor aderverkalking en hart- en vaatziekten, dan is dit een positief teken.

fitheid

En tot slot de minst objectieve maatstaf, maar wel een enorm belangrijke: gevoel! Freek zat voor het traject niet lekker in z’n vel en ondanks dat hij zich niet ‘ziek’ voelde, bleek op papier wel dat er veel verbetering mogelijk was.

 

Na afloop van het traject realiseert hij zich dit des te meer: hij voelt zich fitter, energieker en voelt zich top met zijn gezondere leefstijl en hogere activiteit. Het besef dat alcohol en ongezonde voeding niks anders zijn dan een ‘quick fix’ om je op de korte-termijn beter te voelen is maar al te duidelijk. Met dat in het achterhoofd leeft Freek nu gezond, maar wel lekker! Een paar biertjes in de week komen absoluut nog voor, maar wel allemaal ingecalculeerd en in balans.

 

Benieuwd wat Freek zelf over het traject te zeggen heeft? Bekijk dan gauw zijn succesverhaal! (link pagina succesverhalen).

Kamp jij zelf met gezondheidsproblemen waar je maar al te graag verbetering in wil zien? Stuur dan direct een mail naar info@bodify.nl voor een gratis, vrijblijvend intro-gesprek waarin we kunnen uitleggen hoe we jou kunnen helpen!

 

 

DISCLAIMER: Door middel van dit artikel hebben we jullie meegenomen met een praktijkvoorbeeld en diens resultaten. We beweren op geen enkele wijze dat dit de resultaten gaan zijn die JIJ zult halen als je een Bodification aangaat, noch bieden wij een garantie hiervoor.

Reactie schrijven

Commentaren: 0