3 Stappen om de schade van de feestdagen te beperken!

Iedereen kent het wel: Je bent eigenlijk best wel goed bezig met gezonder leven; je gaat regelmatig naar de sportschool, je probeert op je voeding te letten en al die gekkigheid in het weekend probeer je flink te minderen ten opzichte van vroeger. Tot dan de feestdagen in het zicht komen, het angstzweet begint je gelijk uit te breken...

 

De feestdagen zijn voor de meeste mensen een combinatie van gezelligheid, familie, vrienden en vooral lekker en veel (heel veel) eten!  Dit is leuk, maar komt je progressie van de afgelopen maanden vaak niet ten goede, waarbij veel mensen na kerst en oud & nieuw toch wel wat kilo’tjes zwaarder zijn. Onze makkelijkste oplossing om dit tegen te gaan? Zeg dat je ziek bent, sla voldoende gezonde voeding in en ga anderhalve week als een kluizenaar leven. Problem solved.

 

Deze oplossing is echter noch sociaal, noch zit je hier zelf op te wachten. Alternatieve opties? Genieten, maar dan wel met mate! In deze blog geven we je drie waardevolle tips om de schade van de feestdagen te beperken!

 

Stap 1. Creëer een buffer

 

De eerste stap begint al een periode vóór alle diners en lekkernijen op tafel verschijnen. Als je weet dat je meerdere etentjes gepland hebt staan, weet je ook op voorhand al dat je meer gaat eten dan goed voor je is. Je kunt in dit geval 2 dingen doen. Optie 1 is jezelf wijsmaken dat het allemaal wel mee gaat vallen en gewoon je huidige voedingspatroon doorzetten. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het gaat niet meevallen, nooit niet.

 

Optie 2 is een buffer creëren door de periode voorafgaand de etentjes simpelweg minder te eten en meer te verbranden. Afhankelijk van de hoeveelheid etentjes en feestjes die je gepland hebt staan kun je hier agressiever of milder mee zijn. Is jouw plan om het hele kerstweekend van ’s ochtends tot ’s avonds jezelf vol te eten? Dan doe je er goed aan om de week voorafgaand kerst je energie inname al flink te verlagen en misschien wat extra cardio bij je krachttraining te pakken. Ditzelfde geldt voor de periode ná kerst.

 

Staat er slechts één etentje gepland en vermoed je dat dit niet al te gek gaat worden? Minder dan één of twee dagen je energie inname en je bent waarschijnlijk al een heel eind.

 

Tot slot kun je op de dag(en) zelf een buffer creëren door in ieder geval te gaan sporten. Hiermee neemt je energieverbruik toe en worden die kilo’s kalkoen en biefstuk misschien nog voor iets nuttigs gebruikt door je lichaam. Dit zijn ook dé dagen om toch maar eens wat extra cardio te pakken, want met een half uur intensieve cardio ben je toch zo 300 kcal verder. Hiermee heb je het toetje er in ieder geval al weer af (of in ieder geval een deel... ;-) ) en beperk je de schade.  

 

Stap 2. Beperk je honger

 

Wanneer ’s avonds een groot feestmaal gepland staat, wat doet de gemiddelde mens dan intuïtief? Juist, ze gaan voor die tijd amper tot niet eten zodat ze ’s avonds flinke trek hebben om al die lekkernijen naar binnen te schuiven.

 

Vergelijk dit met iemand die de schade van zo’n maaltijd graag wil beperken en aan zijn of haar fysieke doelen wil denken. Wat doet zo’n persoon intuïtief? Gek genoeg precies hetzelfde!

 

Alhoewel het de meest logische stap lijkt om zo min mogelijk te eten, is dit juist precies wat je op de dag zelf niet wil doen! Ja, het klopt dat we bij stap 1 hebben  gezegd dat je een buffer moet creëren, maar dit gaat voornamelijk over de periode vooraf. Wat je op de dag(en) zelf juist wil doen, is zo veel mogelijk maagvulling consumeren met zo min mogelijk calorieën!

 

Klinkt eigenlijk best logisch hè? Want wanneer jij jezelf uithongert voorafgaand een feestmaal, is het enige wat je bereikt een enorme honger zodra het moment is aangekomen, waardoor de ‘natuurlijke rem’ tot grote spijt nergens meer te vinden is, met als resultaat een massaal energie overschot waar je nog lang spijt van gaat hebben.

 

In plaats daarvan doe je er beter aan om op de dag zelf voldoende calorie-arme, verzadigende producten te consumeren zoals magere eiwitbronnen en calorie-arme fruit en groentes. Hiermee zorg je voor maagvulling, beperk je het hongergevoel vooraf en is de kans een stuk groter dat jij jezelf ’s avonds niet een ongeluk vreet omdat je honger als een paard hebt!

 

Stap 3. Ga verstandig om met je voedingskeuzes

 

Tot slot stap 3, een hele vanzelfsprekende, maar toch waardevol om nog eens extra te benoemen...

 

Eet niet alleen de rotzooi die je tegenkomt maar ook de gezonde dingen die je normaal gesproken graag zou eten!

 

Mensen hebben er namelijk een handje van om zichzelf zonder enige moeite te manipuleren zodra ze aan een tafel vol met lekker eten zitten. Plotseling verschijnen er allerlei gedachtes die een uur geleden nog niet aanwezig waren...

 

Ach, deze maaltijd is ook maar eenmalig dus lekker boeiend!”

“Dit is het moment om te genieten van alle rotzooi die ik mezelf normaal niet toesta!”

“Ik ben altijd zó strikt, nu ga ik vreten tot ik met buikpijn naar huis ga!”

 

Binnen de kortste keren hebben deze gedachtes de controle over je genomen en eet je alles wat los en vast zit, maar vooral de ongezonde, vette en suikerige dingen. Wanneer de maaltijd voorbij is en je weer tot zinnen komt begint direct het schuldgevoel en begin je af te vragen waarom je jezelf zo hebt laten gaan.

 

Dus een wijze les hierbij is: houd controle over jezelf, laat je niet gek maken door het moment en eet ook de dingen die je normaal lekker vindt. Als je normaal van kalkoen of biefstuk houdt, ga je dat bij een kerstmaaltijd ook doen, wat dus betekent dat je niet alleen maar pannenkoekjes, kerststol en ijs hoeft te gaan eten. Vergeet ook vooral niet om je maaltijden aan te vullen met groente, dit zorgt voor extra maagvulling en snellere verzadiging.

Wanneer je dit allemaal onder controle hebt

en je ‘normale’ producten combineert met wat vetter vlees, een stukje brood en wat ijs achteraf is er niks aan de hand en hoef je jezelf nadien ook niet te schamen en schuldig te voelen!.

 

En met deze 3 stappen kun jij vol zelfvertrouwen en controle de feestdagen in, zodat het dit jaar niet wéér eindigt in een fiasco! Denk even dubbel na over je lange-termijn doelen en realiseer je dat dagenlang bingen tot je niet meer rechtop kunt lopen niet meer is dan een pleziertje van korte duur.

 

 

Hebben deze tips jou geholpen? Of heb jij nog andere tips om mede-sporters te helpen? Laat het weten in de comments of op onze Facebook-pagina!

Reactie schrijven

Commentaren: 0