Full Body schema's

De complete tegenpool van het split schema: namelijk het full body schema. Zoals de naam doet vermoeden wordt hierbij het volledige lichaam getraind. Hoe ziet dit er nou uit en wat is hier goed en slecht aan?

 

 

1 training. Je hele lichaam.

In tegenstelling tot het split schema waarbij alle spiergroepen van het lichaam een eigen trainingsdag verdienen, wordt bij het full body schema je hele lichaam getraind. En dat iedere training weer.

Full body schema’s worden vaak aangeraden aan beginners die nieuw zijn in de krachtsport. Het zou bij hen goed werken doordat ze de oefeningen nog aan moeten leren en nog niet zo zware gewichten gebruiken. Is dit terecht? Lees het hieronder!

 

De voordelen

Het grootste nadeel van de split is de kracht van de full body: doordat iedere training het hele lichaam wordt getraind laat dit een hogere trainingsfrequentie toe. Een hogere trainingsfrequentie betekent dat een spiergroep vaker geprikkeld wordt en er daardoor vaker adaptatie plaatsvindt. Doordat je slechts een beperkt aantal oefeningen per spiergroep per training kunt gebruiken zal de nadruk waarschijnlijk ook meer liggen op zware, compound oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijkertijd gebruikt en je waarschijnlijk ook sneller progressie zal maken.

 

De nadelen 

 

De hogere trainingsfrequentie in combinatie met zware oefeningen kunnen bij een verkeerde toepassing alle voordelen van de full body teniet doen. Wanneer er niet genoeg rekening wordt gehouden met je herstelcapaciteit kan dit soort schema er snel voor zorgen dat je zeurende pijntjes en in het ergste geval fikse blessures krijgt. Wanneer je oefeningkeuze niet optimaal is en je slechts een beperkt aantal oefening per training gebruikt, kan dit er ook voor zorgen dat bepaalde spieren onvoldoende geprikkeld worden, waardoor deze niet effectief wordt getraind. Hierdoor kunnen ook de voordelen verdwijnen en een last worden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0