Vitamine D

Het tweede supplement dat uiterst waardevol is voor iedereen die aan krachttraining doet, maar ook voor veel mensen die dit niet doen, is vitamine D. Vitamine D is een vet-oplosbare vitamine die essentieel is voor de mens. Helaas is de bron van vitamine D in Nederland niet altijd even goed beschikbaar, namelijk de zon. Naast dat vitamine D door zonlicht wordt verkregen, is het in kleine mate ook te vinden in vis en eieren, maar supplementatie zal voor veel mensen waardevol zijn.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is gerelateerd aan veel gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterd zicht, een sterker immuunsysteem, sterkere botten en een beter welzijn. Het is niet voor niks dat mensen zich vaak in de winter wat ‘down’ voelen, het gebrek aan zonlicht kan hier zeker aan bijdragen! Naast deze punten kan vitamine D de kans op kanker, hart- en vaatziektes en andere aandoeningen verkleinen.

 

Voor mensen die aan krachttraining doen zijn dit natuurlijk al positieve punten, maar iets wat helemaal interessant is, is dat een tekort aan vitamine D een negatieve invloed kan hebben op je testosteronproductie. Testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, heeft een androgene (vermannelijkende) en anabole (spieropbouwende) werking. Het logische gevolg hiervan is dat wanneer jij meer testosteron produceert, je meer spier opbouwt, meer vet verbrand en dus beter resultaat boekt!

 

Je hebt het normaal gesproken niet door wanneer je een vitamine D tekort hebt, dus door deze vitamine te gaan supplementeren kan het zomaar zijn dat jouw resultaten beter worden! Je kunt hierbij niet verwachten dat je kilo’s vetvrije massa wint, maar alle voordelen bij elkaar zijn het zeker waard.

 

Wat en hoeveel moet ik nemen?

 

Vitamine D is te verkrijgen als D2 en D3. De vorm die het beste door het lichaam wordt opgenomen is vitamine D3 (cholecalciferol), dus let erop dat je deze variant neemt! Voor de meeste mensen zal een dosering van 1000-2000 IU voldoende zijn, dit komt neer op 1 á 2 tabletten per dag. Doordat vitamine D een vet-oplosbare vitamine is, moet je deze innemen in combinatie met een bron van vet.

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Fallon Alcina (zondag, 05 februari 2017 18:03)


  Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this brilliant paragraph.

 • #2

  Kalyn Hammaker (zondag, 05 februari 2017 23:56)


  Hi, Neat post. There is a problem along with your web site in web explorer, would check this? IE still is the market leader and a big component of other folks will omit your fantastic writing due to this problem.

 • #3

  Brianna Gibby (dinsdag, 07 februari 2017 07:15)


  After exploring a number of the blog posts on your blog, I seriously like your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my web site too and tell me how you feel.

 • #4

  Lula Selvy (dinsdag, 07 februari 2017 15:51)


  Wonderful post! We are linking to this particularly great content on our website. Keep up the good writing.

 • #5

  Ela Harwood (woensdag, 08 februari 2017 10:47)


  excellent publish, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I'm confident, you have a great readers' base already!

 • #6

  Elaina Schuch (woensdag, 08 februari 2017 22:51)


  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. many thanks

 • #7

  Carissa Tollett (donderdag, 09 februari 2017 13:50)


  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 • #8

  Brandi Kellog (donderdag, 09 februari 2017 13:51)


  Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. But just imagine if you added some great images or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and videos, this website could undeniably be one of the most beneficial in its field. Amazing blog!

 • #9

  Chelsey Didonna (donderdag, 09 februari 2017 20:18)


  If you want to increase your knowledge just keep visiting this web page and be updated with the newest information posted here.